cat | cast | eng

Descarrega't el   PDF

Arnaldo Coen

Espacios invisibles

Arnaldo Coen és, sense cap dubte, un dels artistes més representatius de l'art mexicà de les últimes dècades. Aquesta primera exposició a Espanya de l'obra d'Arnaldo Coen (Mèxic DF, 1940) serà un descobriment per a uns i una confirmació per a altres. Malgrat la seva trajectòria artística i intel·lectual desenvolupada pels circuits de l'art contemporani més prestigiosos de Mèxic: Museo de Arte Moderno, Museo de Arte Carrillo Gil, Museo del Palacio de Bellas Artes, i altres fòrums internacionals com Documenta de Kassell, The Union Court Gallery (San Francisco, EUA) o Pan American Union (Washington DC, EUA), la coneixença de la seva obra a Espanya i Europa ha estat, en comparació, escassa.

Arnaldo Coen pertany a la generació d'artistes que es va donar a conèixer a la dècada dels seixanta, desenvolupant un art compromès amb les dimensions simbòliques i poètiques de l'espai i de les imatges, alhora que s'arrela en el pensament més radical de l'art contemporani.

Una lleugera revisió de la trajectòria artística de Coen recorda com, des de la seva primera exposició individual a la Galeria Mer-Kup l'any 1963, ja apareixen, a la seva pintura, els trets que seran constants en el conjunt de la seva obra: el gest, la matèria i el color, tres elements que es presentaran alternativament, dins d'un estètica informal, figurativa o abstracta.

Dotat d'un llenguatge personal, la seva obra té una complexitat que és el resultat de generar espais ambigus, que s'obren i es tanquen a l'espectador alhora que es repleguen sobre ells mateixos. Revela extraordinàries confrontacions que sorgeixen entre les transformacions de la figura humana, especialment el tors, que és el tema central de la mostra

La intersecció entre els aspectes simbòlics i les formes precises que caracteritzen el seu treball, fa que l'enfocament més adequat per a descobrir la multiplicitat de les seves qualitats reclami renunciar a una aproximació retrospectiva per fer girar la seva presentació a l'entorn d'aquelles obres, algunes creades expressament per a aquesta exposició, que estan relacionades amb l'espai on s'exhibeixen.

A la Fundació Privada Espai Guinovart, on s'ha iniciat aquesta exposició itinerant per diverses ciutat europees, s'estableix un diàleg enriquidor i compromès entre l'obra d'Arnaldo Coen i la de Josep Guinovart. Aquest espai, un dels més significatius de Catalunya on els grans espais centrals són ocupats per les instal·lacions de Guinovart, és el lloc indicat per donar a conèixer l'obra de Coen.

La pròpia identitat de Coen crea una unitat espacial a l'entorn de la qual es va construint un recorregut on l'espectador se sent atret a la seva exploració, tot seguint la intuïció poètica o sensual d'aquesta obra que, com l'arquitectura, s'inspira en els preceptes del creixement orgànic per aplicar-los a la seva pròpia estructura.

Aquest mateix afany de totalitat entre obra i l’espai és el que ha motivat a l'artista per a concebre aquesta exposició, que aconseguirà una lectura que contribueixi a enriquir l'apropament i la comprensió d'aquest treball artístic que mereix tota la nostra atenció. Amb la present selecció d'obra recent, hem intentat representar una etapa que caracteritza el conjunt de la seva obra que permet valorar la transcendència del seu treball.