Benet Rossell, Frederic Amat, Carlos Pazos, Joan Fontcuberta, Hannah Collins, Pep Duran, Evru, Perejaume i Antoni Llena
Una exist猫ncia n貌mada
Nou artistes parteixen del concepte nòmada, que evoca, inevitablement, altres nocions, com ara casa, entorn o camí. Benet Rossell, Frederic Amat, Carlos Pazos, Joan Fontcuberta, Hannah Collins, Pep Duran, Evru, Perejaume i Antoni Llena s’aglutinen sota les frases entrellaçades de Manuel Guerrero, les quals aporten lligams i coherència al conjunt de peces. Cada un d’ells mostra la seva visió de la idea protagonista: vuit peces que recorden el nòmada real que va ser Guinovart quan arribà a Agramunt en plena Guerra Civil buscant una subsistència més fàcil.
Un mateix punt de partida porta diferents artistes a coincidir en idees: camins, cervells, nius i carreteres o la ciència i la biologia com a motor del nostre ésser. Imatges també treballades per Guinovart: aquelles llavors, primícia d’una nova vida; aquell sexe femení, discret entre grans de blat, que convida al plaer d’una nova etapa (Sense títol IX, 1993, o L’ull del blat, 1992), i els ous (Futur i closques, 2003), guardadors de vida i de futur. De la mateixa manera, Pep Duran ens mostra el niu buit d’un ocell i Frederic Amat presenta el sexe masculí com a inici d’una nova existència.
L’editorial d’obra gràfica Tinta Invisible va produir aquesta col·lecció als primers anys 2000 estampant-la amb diferents tècniques al mateix taller on s’havien imprès els gravats de Guinovart. Els artistes presentats són professionals consagrats que formen part de la mateixa generació i que s’han unit puntualment per compartir un tema, un espai i una tècnica recuperant l’obra gràfica i la reiteració de temes clau que Guinovart ens va deixar.
Un comissari consagrat com Manuel Guerrero coordina «Una existència nòmada», i des de la meva humilitat com a principiant el recupero portant la col·lecció amb un tema treballat per una generació més jove que la de Guinovart. Els moviments i el nomadisme es lliguen a les circumstàncies de l’entorn, que és canviant en tot moment.
Els joves mirem la gent gran i escoltem les seves vivències i la seva manera d’entendre la vida, totalment diferent a la nostra. Això és convivència, això és canvi.
Lara Vidal Santorum