cat | cast | eng

Descarrega't el   PDF

America Sanchez

Rom脿nic de prop.

Romànic de prop. Tintes sobre paper.
La col·lecció de dibuixos «Romànic de prop» aterra a Agramunt. L’artista respon al nom d’America Sanchez, identificació artística de Juan Carlos Pérez Sánchez (Buenos Aires, 1939). Firma les seves obres homenatjant la seva mare, alhora que adopta una estratègia per diferenciar-se i destacar, ja que el seu nom original conduïa a confusions amb altres artistes de l’escena. Sanchez, amb una trajectòria professional de cinquanta anys a Barcelona, és un dels dissenyadors més destacats de Catalunya; així es va reconèixer amb el Premi Nacional de Disseny del 1992. Els seus projectes anaven acompanyats d’altres pràctiques artístiques, com el dibuix i la fotografia. També cal destacar que el seu aprenentatge va ser autodidacte fins a arribar a ser professor. Però, com ell diu: «Enseñando aprendí». Darrerament la seva creació artística es basa principalment en dibuixos; treballa en format de sèries, mostrant diferents continguts, i amb tècniques variades.

L’artista va descobrir l’estil medieval quan va arribar a Europa, i des de llavors el té present. Però és quan està immers en el món del dibuix, perdent-se per les sales del Museu Nacional (MNAC) i pels llibres monogràfics del romànic dels museus de Solsona i Vic, que comença a agafar detalls d’aquestes grans peces de la història de l’art i les reprodueix al seu taller, descontextualitzant-les del seu espai, donant-los més grandària que l’original i alterant-ne els colors; una necessitat que surt de la impossibilitat d’aconseguir les mateixes tonalitats i de l’avorriment que li provoca copiar-ho perfectament. Amb aquest mètode, America omple carpetes amb retrats, detalls, animals i textures del romànic català, fets amb tinta sobre paper i amb unes dimensions de petit format. L’estil que ens porta a Agramunt connecta amb l’art brut i l’outsider, un art sense límits.

«Romànic de prop» convida a veure el romànic amb una altra mirada, una lectura feta per un artista amb una llarga trajectòria. Són els petits detalls dels grans murals medievals que esdevenen peces úniques. El romànic encara amara el nostre art i la nostra quotidianitat; és un estil que, després de més de mil anys, segueix sent un referent.