cat | cast | eng

Descarrega't el   PDF

Josep Guinovart

L'art del llibre

Guinovart dels colors terrosos d’Agramunt. L’artista dels blaus del Mediterrani vist des de Castelldefels. El Guino que plasmà els records dels seus viatges. Obres amb verd i grana que connecten amb el món del vi… I, també, els llibres d’artista, el seu homenatge a la literatura, una de les matèries primeres del seu coneixement. Tot són respostes de les seves necessitats d’expressió, tota una fera creadora.

Vargas Vila, Valle Inclán, Lorca o Miguel Hernández van ser els primers autors que reclamaren l’atenció de Josep Guinovart per endinsar-lo en el món de la lectura. Amb el temps en vingueren d’altres que l’acompanyaren durant tota la seva producció. Ell acabà fent-se un lloc en el món literari amb els seus llibres d’artista.

Al llarg de la seva producció artística el llibre agafa el protagonisme en diferents escultures i peces pictòriques, com ara El llibre i les closques o L’arbre és un llibre; així mateix, fa lloances a escriptors i poemes. De totes maneres, en «L’art del llibre» els protagonistes són els llibres d’artista, una petita joia que Guinovart deixà al món editorial.

Què és un llibre d’artista? Es tracta d’una obra d’art gestada i supervisada per un editor, escrita per un literat i acompanyada per les imatges d’un artista. Les representacions tenen la mateixa força que el text; és per això que escriptor i artista són responsables des de l’inici fins al final de la concepció de la peça, fugint dels mètodes industrials del camp editorial convencional.

En la majoria de casos que podem veure, les il·lustracions es presenten amb gravats; és així com ho plasmà en Seis poemas gallegos, de Federico García Lorca. Las cuatro estaciones, fet a quatre mans amb el poeta José Hierro, és l’exemple més clar que no hi ha hagut barreres entre lletra i dibuix, sinó que s’han ajuntat per esclatar.

El format de presentació pot ser una carpeta o una enquadernació manual; la forma no n’altera el contingut. Com a obres d’art manipulables que són, demanen molta cura i sensibilitat per a ser llegides.

«L’art del llibre» demostra com el llenguatge pictòric de Josep Guinovart es fon amb el text poètic i presenta una única obra que espetega d’expressivitat. La mostra, una vegada més, posa de manifest la gran varietat de tècniques, formats i temàtiques que emprà al llarg de tota la seva producció artística.