cat | cast | eng

Descarrega't el   PDF

"Terra endins. Mar enll脿"

Josep Guinovart.

Institut d'Estudis Ilerdencs

Aquesta mostra vol posar en relleu dos dels eixos fonamentals que configuren l’Univers Guinovart: les Terres de Ponent i la mar Mediterrània.

Terres de Ponent que Guinovart descobreix quan marxa a Agramunt, bressol de la seva família materna, fugint de la guerra. És un nen, i les vivències del camp li colpeixen l’ànima i deixen una empremta tan profunda en la seva memòria que els rostolls, els grans de blat, les closques d’ou… passaran a formar part per sempre més del seu abecedari pictòric. “El meu tatuatge és la terra” deia Guinovart, tatuatge que lluïa amb orgull i que va esdevenir una de les senyes d’identitat més característica en la seva iconografia artística.

En contraposició a la Terra, la mar Mediterrània, pont entre cultures que Guinovart contemplava des de la seva talaia a Castelldefels. Blaus “plens de plata i de temps”, i el desig constant d’arribar a Ítaca, tot deixant-se dur a voltes pel cant de les sirenes i fer així més llarg el viatge, per arribar finalment a l’anhelat Blau que, com confessava l’artista, “encara no he trobat i que espero sortosament no trobar mai” per no estroncar així la font de la passió de qui cerca l’impossible.
“Terra endins, Mar enllà” vol ser un recorregut per aquests dos mons guinovartians, que, units, ens acosten a l’essència d’aquest gran pintor.

Maria Guinovart Pélauzy
Presidenta de la Fundació Espai Guinovart