cat | cast | eng

Descarrega't el   PDF

Referents

Josep Guinovart.

Els referents són guies, són admiracions, són bastides per anar creixent. Tot artista en té i han contribuït a crear un nou estil, un nou talent, un nou referent per al futur.

Aquesta mostra repassa diferents èpoques de Josep Guinovart, ensenya com els seus mestres artístics s’entreveuen en les seves obres, i també que importants foren per a ell, ja que fins i tot féu peces que titulà Homenatge. El format de l’exposició encara una peça de Guinovart amb una reproducció d’un dels seus referents.

Els inicis són els moments en què tota persona necessita arrels per forjar-se i emmirallar-s’hi. Guinovart, en la seva etapa formativa, passà per la Llotja. Allà, els artistes de referència eren Francesc Gimeno, Isidre Nonell i Joaquim Mir. Els dos primers van ser molt reveladors en un inici; uns esbossos sobre paper vinculen els primers treballs amb aquest estil més intimista. Però ràpidament se n’allunyà, sense renegar mai dels seus primers passos.

A mesura que s’anà fent un lloc dins de l’art emergent de Barcelona, conegué les obres de Cézanne i Gauguin; gràcies a ells tingué la primera aproximació als bodegons i els nus. Com es pot veure, aquests pintors destacats en les avantguardes tan sols deixaren unes pinzellades en el seu estil. L’artista es va creant mentre es nodreix de tot el que té al seu abast. I no només l’art visual creà l’imaginari de Josep Guinovart: la literatura, la música i els fets històrics, així com els polítics, també construïren la seva expressió.

Un moment cabdal en la seva trajectòria d’artista fou l’estada a París. A la capital francesa va conèixer una varietat molt gran de referents, estils més trencadors i moderns: Mondrian, Van Gogh, Kandinski, Braque, Picasso, Miró… París es trobava a les antípodes de la situació social i política espanyola i, alhora, era una oportunitat per conviure amb l’art contemporani del moment. París fou un remolí de referents per a ell.
Picasso i Miró seran dos dels artistes que més presents han estat en la producció de Guinovart, en forma d’homenatges explícits i implícits. És per aquesta raó que, en aquesta mostra, ambdós hi són representats per dues obres d’art, perquè el seu pes ha estat cabdal en la trajectòria del Guino.

És quan tornà de París que trencà amb la figuració. El seu estil anà madurant, però no per això deixà de tenir noves influències, que anaven donant matisos, varietats i contrapunts a les seves peces.

«Referents» es presenta com un tast dels autors que crearen l’estil de Josep Guinovart, estímuls que li van permetre deixar una gran producció artística, la qual avui dia és un referent per a molts artistes emergents.

 

Lara Vidal Santorum
Historiadora de l’art