cat | cast | eng

Art i territori 2018

Aquest curs pretén visibilitzar i posar en valor l’art contemporani, el patrimoni i la cultura en el context rural i natural. Art i territori vol contribuir al desenvolupament de la sensibilitat i la facultat d’apreciació estètiques, i vol aprofundir en el pensament i procés creatiu d’artistes de diferents disciplines per comprendre i valorar-ne els discursos artístics. També vol promoure la creativitat, el treball col·laboratiu en processos artístics, el respecte per la diversitat cultural i contribuir que cadascú pugui construir un relat propi amb un llenguatge creatiu.

El curs té un caràcter interdisciplinari i eminentment pràctic, s’adreça a les persones encuriosides i interessades pel fet artístic, l’art contemporani, el territori i el patrimoni col·lectiu: cultural, artístic, natural, paisatgístic, històric i literari. La unitat temàtica d’aquesta cinquena edició són els rastres.
Els rastres, en sentit físic i metafòric, són l’eix central del curs i el focus de les intervencions, xerrades, tallers, itineraris i projectes d’art contemporani que us proposen els artistes i els professors, amb les seves diferents mirades.

Els rastres són evidències de l’existència i/o acció del medi, els objectes i els éssers vius en un moment i lloc concrets. Aquests rastres, permanents o fugissers, s’originen, es produeixen, es desprenen, ens inspiren, els trobem, els busquem, els seguim i resseguim, els interpretem, els conservem i els reconstruïm, però també, tot sovint, els ignorem, els evitem, els esborrem, els oblidem i fins i tot els censurem, prohibim i destruïm.

La memòria preserva els rastres que possibiliten la lectura dels paisatges i territoris de l’imaginari personal i col·lectiu, l’oblit en fa desaparèixer els altres. Quins rastres materials, visuals, orals, sonors, olfactius, gustatius, conceptuals, ambientals, identitaris i digitals estem generant en el nostre dia a dia? En som conscients? Quins rastres, testimonis de la nostra activitat present, ens sobreviuran?

Més informació: Universitat de Lleida